Je slaapt ongeveer één derde van je leven dus een matras is een gebruiksvoorwerp dat veel en dagelijks gebruikt wordt. Maar hoe lang gaat je matras eigenlijk mee? En kun je de levensduur van jouw matras ook verlengen?
De meeste mensen slapen te lang op hun matras. Wanneer je je matras niet tijdig vervangt dan kan het zijn dat je ongemerkt slechter gaat slapen wat een impact kan hebben op je gezondheid en dagelijks leven. Dus het is belangrijk om tijdig je matras te vervangen.
De levensduur van een matras is van verschillende factoren afhankelijk. In dit artikel lees je hoe lang een matras meegaat, welke rol de bedbodem hierbij speelt en hoe weet je nu of je je matras moet vervangen.
Hoe lang gaat een matras mee?
Gemiddeld gaat een matras 10 jaar mee. Het ene matras zal iets langer mee gaan dan het andere. Maar uit hygiënisch oogpunt is het verstandig om je matras elke 10 jaar te vervangen.
Wil je goed blijven slapen en je ruggenwervel de beste ondersteuning geven zodat deze ’s nachts kan ontspannen en herstellen? Dan is het verstandig om je je matras ergens tussen de 5 tot 10 jaar te vervangen.
Hoe lang gaat je matras mee? Dat is afhankelijk van onder andere de volgende factoren:
- het gewicht van de gebruiker
- of de gebruiker veel zweet
- of het matras goed onderhouden wordt
- het type matras
Het ene type matras is kwalitatief beter dan het andere. Daarnaast is het ene matras ook duurder dan het ander. Onderstaand de gemiddelde levensduur van een matras per matras soort.
Type matras | Levensduur |
---|---|
Koudschuim | 12 tot 15 jaar |
Polyether | 4 tot 6 jaar |
Latex matras | 7 tot 9 jaar |
Pocketveer | 8 tot 10 jaar |
Binneveer matras (bonel veer) | 6 tot 8 jaar |
Traagschuim (nasa) | 8 tot 10 jaar |
Hoe weet ik of ik mijn matras moet vervangen?
Kwaliteit matras neemt af
Wanneer je je bed verschoont dan zie je ook hoe je matras er uit ziet. Het kan zijn dat deze door de jaren heen er niet meer fris uit ziet. Uit hygiënisch oogpunt is het dan verstandig om het matras te vervangen.
Ook kan het zijn dat er op de plaats waar je ligt een kuil zichtbaar is. Dit wordt ook wel kuilvorming genoemd ook dan is het tijd om je matras te vervangen.
Je bent toe aan iets anders
Het kan zijn dat je eigen slaapwensen zijn verandert. De één wil graag harder slapen en de ander graag wat zachter.
Het kan zijn dat je eigen slaapbehoefte is verandert en dat je vroeger voor een hard matras hebt gekozen maar nu merkt dat deze toch niet helemaal goed je lichaam ondersteunt. Dus eigenlijk wil je een wat zachter matras.
En dan heb ik het nog niet over de behoefte aan een ander matras omdat je op jezelf gaat wonen, samenwonen ef juist gescheiden bent.
Fysieke klachten
Wanneer je ’s ochtends op staat met rugpijn of juist vermoeid op staat dan kan dit een teken zijn dat je matras aan vervanging toe is. De meeste mensen vervangen hun matras pas wanneer zij dergelijke klachten krijgen.
Matras verwerkt 1/4 liter vocht per nacht
Tijdens de nacht is het lichaam bezig om alle afvalstoffen te verwerken en af te voeren. Dit gebeurt onder andere door het transpireren. Een volwassene verliest tijdens een nacht slapen ongeveer een kwart liter vocht. Wanneer je ziek in bed ligt kan dit zelfs wel meer zijn.
Het grootste gedeelte van dit vocht wordt opgenomen en verwerkt door het matras. Na een aantal jaren kan het vocht absorberende vermogen van het matras afnemen. Een oud matras is dan niet meer hygiënisch en daarom al een reden om binnen 10 jaar te vervangen. Dit is voor je gezondheid en voor je slaapcomfort ook beter.
Laat je matras elke ochtend na het op staan ook even luchten door het dekbed open te slaan. Hierdoor verleng je de levensduur van het matras.
Hoe verleng ik de levensduur van mijn matras?
Onderstaand ons advies om de levensduur van jouw matras te verlengen.
- Laat het matras dagelijks luchten
Laat je matras ’s ochtends luchten. Sla je dekbed open en laat je matras luchten zodat het vocht van de nacht kan verdampen
- Gebruik een matrasbeschermer (molton)
Een matrasbeschermer of molton beschermt je matras en kan veel vocht opnemen. Dit verlengt de levensduur van je matras.
- Keer het matras regelmatig
Keer je matras regelmatig van hoofdeind naar voeteneind. Je kunt bijvoorbeeld je matras keren wanneer je je bed opmaakt. Door het keren van het matras wordt kuilvorming voorkomen. De meeste matrassen zijn symmetrisch opgebouwd dus bijvoorbeeld de schoudercomfort zone zit ook aan het voeteneind.
- Draai je matras
Draai je matras met enige regelmaat van bovenzijde naar onderzijde. Sommige matrassen zijn speciaal voorzien van een zomer- en winterzijde.
- Kies een juiste bedbodem voor je matras
Wanneer je met je matras op de grond slaapt dan komt het slaapcomfort geheel uit het matras. De levensduur van je matras zal dan ook korter zijn. Met een goede bedbodem zoals een boxspring of lattenboden verleng je de levensduur van je matras.
- Maak de matrashoes schoon
Wanneer je je bed opmaakt dan is het advies om de matrashoes te stofzuigen. Hierdoor verwijder je veel stof en huidschilfers.
Is jouw matras aan vervanging toe?
Wacht niet met het vervangen van je matras totdat je slaapproblemen krijgt zoals pijn in je rug of vermoeid op staan. Maar vervang je matras tijdig.
Twijfel je of je jouw matras moet vervangen? Of wil je vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons. Neem contact op via onze website, bel ons of stuur een mailtje.