Lucht zuiverende plant op slaapkamer en vrouw op bed

Luchtzuiverende Planten voor Slaapkamer

Luchtzuiverende planten in je slaapkamer? De meeste mensen hebben geen planten in hun slaapkamer. En dit is ook niet het eerste waar je aan zult denken om je eigen slaapkwaliteit te verbeteren.

Toch is het zo dat planten de lucht in je slaapkamer kunnen zuiveren waardoor je beter kunt slapen.

Wanneer je je bedenkt dat 20% van de Nederlanders aangeeft een slaapprobleem te hebben en dat we één derde van ons leven slapen dan is zuivere lucht in je slaapkamer naast een goed matras en hoofdkussen een belangrijk onderdeel van een goede slaap.

Lucht zuiverende kamerplanten zorgen niet alleen voor sfeer maar geven ook zuurstof af en kunnen dus ook de lucht in je woning en slaapkamer zuiveren.

Deze zuurstofplanten zijn niet alleen van belang in je slaapkamer maar ook in de rest van je woning doen ze goed hun werk.

Ontdek in dit artikel alles over lucht zuiverende planten, wat zijn de beste luchtzuiverende planten volgens de NASA en waarom zijn lucht zuiverende planten in je slaapkamer zo belangrijk.

Waarom Luchtzuiverende planten?

De kwaliteit van de lucht in onze woningen is vaak slecht. De lucht bevat dan weinig zuurstof en is droog. De meeste huizen zijn goed geïsoleerd en worden slecht geventileerd. Dit kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden zoals hoofdpijn, slapeloosheid en allerlei allergieën.

Misschien herken je het wel dat wanneer je een IKEA kast in elkaar zet er een bepaalde lucht vrijkomt zodra je de kast uit de verpakking haalt. Zo geven ook onze meubels, het tapijt, behang diverse chemische stoffen af aan de omgeving. Maar denk ook aan sigarettenrook en allerlei schoonmaakmiddelen.

De NASA heeft aangetoond dat luchtzuiverende planten zuurstof afgeven en ook chemische stoffen kunnen opnemen!

Luchtzuiverende planten verbeteren dus de luchtkwaliteit van je woning en wanneer je deze in je slaapkamer zet dan kunnen ze er voor zorgen dat je beter slaapt. Daarnaast zorgen planten voor een goede sfeer en akoestiek in huis.

Luchtzuiverende planten onzin of toch niet?

Zijn luchtzuiverende planten onzin? Vroeger werd er wel gezegd dat planten in je slaapkamer niet goed zijn omdat zij zuurstof opnemen tijdens de nacht. Deze mythe is inmiddels achterhaald en de voordelen van planten in je huis en slaapkamer zijn wetenschappelijk aangetoond.

Planten geven overdag zuurstof af en verbruiken ’s nachts daar weer een klein beetje van. Daarnaast zijn er ook planten die juist ’s nachts zuurstof produceren.

De NASA heeft onderzoek gedaan naar de lucht zuiverende planten. In het onderzoek is onderzocht of kamerplanten luchtverontreiniging in huis kunnen verminderen.

In deze studie zijn de bladeren, wortels, bodem en micro organismen van planten onderzocht om te bekijken of deze luchtverontreinigende stoffen in huis kunnen verminderen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat er planten zijn die een luchtzuiverende werking hebben. Deze luchtzuiverende planten zetten Co2 om in zuurstof en kunnen via hun bladeren giftige stoffen opnemen en afbreken.

Daarnaast verbetert de luchtvochtigheid doordat deze planten waterdamp uitstoten. Het is dus een fabel dat planten in je slaapkamer slecht zijn.


Hoeveel lucht zuiverende planten per m2?

Uit de NASA studie blijkt dat kamerplanten giftige stoffen uit de lucht kunnen verwijderen.

nasa doet onderzoek naar luchtzuiverende planten

Hoeveel planten heb je dan in je huis nodig zodat de luchtkwaliteit verbetert wordt?

Dit hangt af van een aantal factoren zoals of je woning goed geventileerd wordt en hoeveel personen dat in de woning wonen. Men neemt een gemiddelde van 2 tot 3 planten per 30m2

19 door NASA geteste lucht zuiverende planten

In de NASA studie zijn o.a. de onderstaande planten getest die allemaal een lucht zuiverende werking hebben en chemische stoffen kunnen opnemen.

#1 Gerbera daisy (Gerbera jamesonii)

Gerbera Jamesonii is een plant met prachtige bloemen en houdt van het licht en heeft de volle zon nodig. Deze plant kan zeer goed giftige stoffen uit de lucht filteren.

#2 English ivy ()

Hedera helix is een makkelijke kamerplant die weinig licht nodig heeft. Wanneer je last van allergieën hebt dan helpt deze plant je makkelijker ademen. Onderzoek toont aan dat deze plant schimmels uit de lucht kan verwijderen.

Deze plant heeft goede luchtzuiverende eigenschappen. Pas wel op met huisdieren want de bladeren zijn giftig.

#3 Marginata (Dracaena marginata)

De Dracaena marginata houdt van de zon en kan wel enkele meters hoog worden. De drakenbloedboom zuivert zeer goed chemische stoffen uit de lucht.

#4 Peace lily (Spathiphyllum “Mauna Loa”)

Ook wel de lepel plant genoemd. Met zijn witte bloemen is dit een mooie plant die van de schaduw houdt en wel veel water nodig heeft. De lepel plant haalt veel schadelijke stoffen uit de lucht.

#5 Mother-in-law’s tongue (Sansevieria laurentii)

Sansevieria is bekent als de vrouwentong. Het unieke van deze plant is dat deze ’s nachts zuurstof afgeeft. Een ideale plant voor in je slaapkamer omdat deze plant ook nog eens van de schaduw houdt.

Luchtzuiverende slaapkamer plant

#6 Warneckei (Dracaena deremensis “Warneckei”)

De Dracaena deremensis houdt van licht en wekelijks een beetje water. Het is een makkelijk te verzorgen plant.

#7 Bamboo palm (Chamaedorea seifritzii)

Deze traag groeiende palm houdt van de schaduw en een vochtige bodem. De Bamboo palm zuivert giftige stoffen uit de lucht en kun je goed naast je nieuwe meubelen zetten.

#8 Mass cane (Dracaena massangeana)

Heeft een sterk luchtzuiverende eigenschap. De Dracaena massangeana kun je het beste in de schaduw of half schaduw zetten en heeft weinig water nodig.

#9 Janet Craig (Dracaena deremensis “Janet Craig”)

Dit is een makkelijk te onderhouden plant die van de schaduw houdt en niet veel water nodig heeft. De rDacaena deremensis werkt goed luchtzuiverend.

#10 Ficus (Ficus Benjamina)

Een ficus is wat moeilijke te onderhouden. De Ficus Benjamina houdt van regelmatig water geven en houdt van de zon. Werkt goed luchtzuiverend.

#11 Pot mum (Chrysanthemum morifolium)

De Chrysanthemum morifolium houdt van de zon en staat dus het liefst in de volle zon. Een ideale plant om chemische stoffen uit de lucht te verwijderen.

#12 Chinese evergreen (Aglaonema “Silver Queen”)

Een makkelijk te onderhouden plant die ook prima in de slaapkamer kan staan. De Silver Queen houdt van schaduw en heeft af en toe water nodig. Heeft goede lucht zuiverende eigenschappen.

#13 Banana (Musa oriana)

#14 Heart leaf philodendron (Philodendron oxycardium)

Een makkelijke plant die weinig onderhoud nodig heeft. Let op de bladeren van de Philodendron oxycardium zijn giftig voor huisdieren.

#15 Elephant ear philodendron (Philodendron domesticum)

#16 Green spider plant (Chlorophytum elatum)

Deze plant wordt ook wel de gras lelie genoemd. Deze plant heeft maar weinig water en onderhoud nodig en is een ideale luchtzuiveraar.

#17 Golden pothos (Scindapsus aureus)

#18 Lacy tree philodendron (Philodendron selloum)

De Philodendron houdt van de schaduw en past uitstekend in de slaapkamer. Let wel op want de Philodendron selloum is giftig.

#19 Aloë Vera

De Aloë Vera is een makkelijke plant om te houden. Hij houdt van de zon maar zet hem niet direct voor het raam. Deze plant is ook ook makkelijk te stekken.

Wat zijn de gezondheidseffecten van luchtzuiverende planten

Planten hebben een positieve uitwerking op de mens en de gezondheid. De voordelen van luchtzuiverende kamerplanten in huis zijn:

  • reduceert stress omdat planten zorgen voor een rustgevende omgeving
  • hoofdpijn wordt verminderd door afgifte zuurstof
  • minder last van droge ogen en luchtwegen door verhogen vochtigheidsgraad
  • verbeteren slaapkwaliteit
  • beter humeur en positiever in het leven staan

Planten hebben een positief effect op de mens wanneer je ze in de gehele woning zet. Zet dus niet alleen kamerplanten in je huiskamer maar vergeet dus ook zeker je slaapkamer niet. Planten in de slaapkamer is niet altijd gebruikelijk maar kan zeker bijdragen tot een betere slaapkwaliteit. Onderstaand de top 7 van lucht zuiverende planten die je in je slaapkamer kunt zetten.

7 beste luchtzuiverende planten voor in je slaapkamer

Onderstaand de beste lucht zuiverende planten voor in je slaapkamer.

#1 Sansevieria

Dit is bij uitstek de beste plant om de lucht kwaliteit in je slaapkamer te verbeteren. De vrouwentong zoals Sansevieria ook wel wordt genoemd produceert ’s nachts meer zuurstof dan overdag. Hierdoor is de kans groot dat je beter gaat slapen.

Tijdens de nacht zet de Sansevieria koolstofdioxide om in zuurstof en verbetert de luchtvochtigheid. Daarnaast ruimt de Sansevieria giftige stoffen uit de lucht op.

De Sanseveria houdt niet van de volle zon maar wel van daglicht. Het is een makkelijke plant om te onderhouden en heeft maar weinig water nodig.

Kijk uit met huisdieren want deze plant is giftig voor ze.

#2 Peace Lily

Deze plant staat ook op de NASA lijst en is een fantastische lucht zuiverende plant voor in de slaapkamer. Deze plant verhoogt de luchtvochtigheid in je slaapkamer waardoor je beter kunt gaan ademen en beter gaat slapen.

De Peace Lily hoef je maar één keer per week water te geven en hoeft niet in het volle licht te staan. Met de witte bloemen is het een mooie plant voor in je slaapkamer.

#3 Aloë Vera

De Aloë Vera staat op de NASA lijst en helpt schadelijke stoffen in de lucht af te breken. Een ideale plant dus voor in je slaapkamer. De Aloë Vera staat het liefst in de zon en heeft af en toe een beetje water nodig. Een makkelijke plant om te onderhouden.

Let wel op met huisdieren omdat deze plant giftig is voor huisdieren.

#4 Zaagcactus – Epiphyllum anguliger

De zaagcactus staat het beste niet in de volle zon. Dus heb je een slaapkamer met weinig daglicht dan is deze plant ideaal voor je slaapkamer.

De Epiphyllum anguliger is een mooie luchtzuiverende hangplant. Zijn bladeren groeien alleen ’s nachts.

#4 Calathea zebrina

Het bijzondere aan de Calathea zebrina is dat deze plant ’s nachts zijn bladeren sluit en deze in de ochtend weer opent. Deze lucht zuiverende plant is een halve schaduwplant dus houdt niet van de volle zon.

#6 Aglaonema – Silver Queen

De Aglaonema – Silver Queen houdt van een vochtige grond en moet dagelijks een beetje water hebben. Deze plant zuivert de lucht in je slaapkamer.

#7 Nestvaren – Asplenium antiquum

De Asplenium antiquum is een schaduw plant en past prima in de slaapkamer. De nestvaren heeft mooie groene bladeren die mooi in je slaapkamer staan.

Waar kun je luchtzuiverende planten kopen?

Onderstaand enkele adressen waar je luchtzuiverende planten voor je slaapkamer kunt kopen.

Plantje.nl

Plantje.nl is één van de grootste online aanbieders van planten. De planten komen rechtstreeks van de kweker of tuinderij waardoor alle planten in topconditie zijn. Plantje staat voor kwaliteit, service en betrouwbaarheid. Plantje.nl is aangesloten bij het Thuiswinkel Waarborg.

Plantje.nl heeft een groot assortiment aan luchtzuiverende planten. Bekijk alle Luchtzuiverende Planten via deze link.

728 x 90 Plantje

Plantenwinkel.nl

Plantenwinkel.nl levert hoogwaardige en kerngezonde planten en heeft het Trusted Shops Keurmerk. Zij hebben een fysiek adres waar je de planten ook kunt afhalen. Plantenwinkel.nl is een grote online aanbieder van kamerplanten en is onderdeel van tuinexpress.nl. Klik hier om het grote assortiment luchtzuiverende planten te bekijken.

Conclusie

Uit het onderzoek van de NASA blijkt dat planten een luchtzuiverende werking hebben. Door deze luchtzuiverende planten in je slaapkamer te zetten wordt de luchtkwaliteit verbetert en is de kans groot dat de kwaliteit van je slaap zal verbeteren.

Luchtzuiverende planten geven zuurstof af, breken zelfs giftige stoffen in de lucht af en verbeteren de luchtvochtigheid.

Het is aan te raden om niet alleen je slaapkamer te voorzien van planten maar de luchtzuiverende planten ook in de rest van je woning te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken en je werkkamer. Zeker wanneer je thuiswerkt dan is een goede luchtkwaliteit van belang.

Zoek een mooie lucht zuiverende plant uit die in je slaapkamer past en probeer eens uit of je hierdoor beter gaat slapen.

Bronnen:
https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19930073077/downloads/19930073077.pdf
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/11/een-op-de-vijf-meldt-slaapproblemen
https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study#Chart_of_air-filtering_plants
https://www.webmd.com/allergies/news/20051107/english-ivy-fix-allergies
Plantje.nl
Plantenwinkel.nl

Bron foto’s:

Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Share
Tweet
Pin
Share