Power nap, vrouw doet middag dutje op de bank

De Kracht Van Een Power Nap

Een ander woord voor power nap is ook wel het bekende middag dutje of hazenslaapje. Maar een middag dutje doen toch voornamelijk oudere mensen?

En dat blijkt dus niet waar. Er zijn veel mensen die overdag even hun batterij opladen door de ogen te sluiten. Zelfs bij bedrijven als Google, NASA en Mercedes-Benz is het gebruikelijk dat medewerkers tussen de middag een middag dutje doen!

Misschien herken je het wel dat je overdag wat vermoeid bent of moeite hebt om je ogen open te houden. Dan biedt het doen van een middag dutje uitkomst.

Maar hoe lang sluit je dan even je ogen en hoe zorg je er voor dat je niet versuft wakker wordt? Lees alles over power nappen en waarom de NASA hier ook studie naar gedaan heeft.

Ontdek de kracht van een power nap!

Wat is een power nap?

Een power nap of middag dutje is een korte slaap overdag. Om het simpel uit te leggen wordt tijdens dit dutje je korte termijn geheugen weggeschreven naar je harde schijf in je hersenen. Hierdoor kun je je batterij al in 10 tot 20 minuten opladen en krijg je een energie boost.

Hoe lang duurt een middag dutje?

Power Nap

Een middag dutje van tussen de 10 en 20 minuten wordt ook wel een power nap genoemd. Een korte power nap is het meest effectief volgens de meeste onderzoeken. Dit komt omdat je in de eerste 20 minuten licht slaapt en niet in de diepere REM slaap terecht komt. Wanneer je wakker wordt na 20 minuten dan is de kans groot dat je slaperig en versuft wakker wordt.

Een power nap van van10 minuten is ook al voldoende om je batterij goed op te laden. Hierdoor heb je weer meer energie om de rest van de dag goed te presteren en voel je je fit en energiek.

Recovery nap

Een middag dutje van 1,5 uur wordt ook wel een Recovery nap genoemd. Een recovery nap werkt goed. Je hebt dan na 90 minuten een volledige slaap cyclus doorlopen en wordt dan niet vermoeid en suf wakker.

Wanneer je een dutje doet van 30 tot 60 minuten dan is de kans groot dat je vermoeid en versuft wakker wordt.

Hoe laat doe je een Power Nap?

Het ideale tijdstip voor een middag dutje is 1 tot 2 uur na de lunch en ergens tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Neem niet te laat een middag dutje want hierdoor kun je misschien ’s nachts moeilijker in slaap vallen.

Nadat je 6 uur wakker bent worden de hersenen minder alert. Dit wordt ook wel de after lunch dip genoemd. Je kunt dus het beste het voorbeeld van de Spanjaarden overnemen, die houden tussen de middag een siësta.

Wat is de ideale omgeving voor een power nap?

Voor een goed powernap is het belangrijk dat je slaapt in het donker en dat je niet gestoord wordt. Zet dus je telefoon uit, wel belangrijk om het alarm te zetten op10 tot 20 minuten zodat je niet te lang slaapt.

Ook een slaapmasker is ideaal om toch overdag in het donker te kunnen slapen. Een perfect slaapmasker die je 30 dagen kunt uitproberen is het Manta Sleep Mask.

Wat zijn de voordelen van een power nap?

De voordelen van een middag dutje

 • verhoogt je energie niveau
 • reduceert stress
 • verbetert je humeur
 • verbetert je werkgeheugen
 • verhoogt je alertheid
 • verbetert sport prestaties
 • verbetert je libido
 • helpt om af te vallen
 • verlaagt risico op een hartaanval
 • verbetert je creativiteit
 • en bovendien: nappen is GRATIS!

De nadelen van een middag dutje

 • kan je slaap patroon verstoren waardoor je moeilijker in slaap valt. Dus niet nappen na 15.00 uur!
 • bij te lang dutten kun je versuft en vermoeid wakker worden. Kies dus de ideale tijdsduur voor een power nap.

Mensen die slecht slapen / slaapproblemen hebben kunnen beter geen middag dutje doen. Deze mensen ervaren vaak dat ze ’s avonds moeilijker in slaap vallen of niet kunnen doorslapen.

Nasa onderzoek naar de power nap

De NASA adviseert haat astronauten om 8 uur te slapen. Veel astronauten slapen 0.5 uur of 2,5 uur minder per nacht dan op aarde. Dit komt door de vele omgevingsgeluiden, stress en het ontbreken van een normaal dag- en nacht ritme. Dit houdt de astronauten wakker.

Astronauten geven aan dat ze zicht uitgerust voelen na 6 uur slaap. Maar 6 uur slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, vermoeidheid en vergeetachtigheid. En dit kan men zich niet veroorloven in de ruimte.

nasa doet onderzoek naar power nap

Daarom heeft de NASA onderzoek gedaan naar het middag dutje. Na een middag dutje kun je soms zeer versuft of slaperig wakker worden, misschien herken je dit wel. Oorzaak is dat je in een te diepe slaap komt en vanuit je diepe slaap weer wakker wordt.

De NASA heeft onderzoek gedaan in een laboratoriumomgeving waar 91 mensen10 nachten verbleven en 18 verschillende slaapschema’s uitgetest hebben. Om te meten hoe effectief middag dutjes zijn werden er allerlei tests uitgevoerd. Zoals test op het gebied van allertheid, reactiesnelheid, geheugen en andere cognitieve vaardigheden.

Conclusie was dat langere dutjes beter waren en dat de prestaties van het werkgeheugen verbeterden. Maar waakzaamheid en alertheid verbeterden niet. Middag dutjes geven een boost aan mentale scherpte op korte termijn en kunne geen slaap vervangen op de langere termijn. Er gaat dus niets boven een nacht van 8 uur slaap!

Hoe houd je het beste een middag dutje?

Om de beste power nap ervaring op te doen kun je onderstaande stappen volgen:

 • zet een timer aan op 10 tot 20 minuten
 • doe een middag dutje halverwege de dag en niet nar 15.00 uur
 • zorg voor een comfortabele plek waar je even kunt nappen
 • zorg dat e niet gaat pieker, doe eventueel een paar ademhalingsoefeningen
 • denk erover na wat het middag dutje jou gaat opleveren
middag dutje heeft veel voordelen de bank

Conclusie

Met een power nap kun je je batterij tijdelijk weer opladen. Een Power Nap van 10 tot 20 minuten op het midden van de dag is het meest ideaal. Je kunt het beste power nappen tussen 13.00 uur en 15.00 uur.

Let wel dat een power nap of middag dutje dus nooit een volledige nacht slaap van 8 uur kan vervangen. Als je slaapproblemen hebt ga dan absoluut niet power nappen.

Probeer eens een power nap uit en laat het effect weten in de reacties.

Wil je nu een ideaal hoofdkussen gebruiken voor je power nap, bekijk dan eens het hoofdkussen van Dawn Sleeping

Bronnen:
Matthew Walker – Slaap
Floris Wouterson – Super Slapen
Sara Mednick – Take a nap – change your life
NASA onderzoek
The short-term benefits of brief and long naps following nocturnal sleep restriction

Foto:
People photo created by drobotdean – www.freepik.com
Computer photo created by karlyukav – www.freepik.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Share
Tweet
Pin
Share